Home » Fotogalerije

Category Archives: Fotogalerije

Raspored misa

Župna crkva:
Sveta krunica svakim danom u 18h
Sveta misa svakim danom u 18.30h
Sveta krunica nedjeljom u 8.30h
Sveta misa nedjeljom u 9h

Kapele:
Svake nedjelje sveta misa u 11h, svaki puta u drugoj kapeli: Lijevo Sredičko, Pokupski Gradec, Desni Štefanki, Crna Draga.

Samostan Kćeri Srca Isusova:
Sveta misa svakim danom u 9h
Blagoslov s Presvetim svakim danom u 16.30h
Sveta misa nedjeljom u 16.30h
Klanjanje nedjeljom od 9h do 16.30h

Zahvala dugogodišnjem župniku vlč. Stjepanu Bradica i dobrodošlica novom župniku vlč. Danku Bizjak

Nakon 44 godine svećeničke službe u župi Lasinja, vlč. Stjepan Bradica je 27. kolovoza 2017. godine razriješen službe župnika u župi Lasinja i preuzeo službu duhovnika u samostanu Sestara Kćeri  Srca Isusova. Župu je preuzeo mladomisnik, vlč. Danko Bizjak.

Svečano misno slavlje započelo je procesijom u 11 sati, koje je predvodio mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije, a koji je ujedno i imenovao novog župnika, vlč. Danka Bizjak, ali i zahvalio dosadašnjem  župniku , vlč. Stjepanu Bradica.

U koncelebraciji je zajedno s mons. Markom Cvitkušićem, vlč. Stjepanom Bradicom i vlč. Dankom Bizjakom  bio i vlč. Ivan Kljunić, dekan našeg dekanata. Poseban ugođaj misnom slavlju dao je crkveni zbor sa s. Zvonimirom koji je zajedno s tamburašima animirao svetu misu, kao i i nošnje koje su nosili pojedini vjernici, a simbol su našeg kraja. Uz svećenike su  na oltaru bili  i prvi ministranti vlč. Stjepana Bradice.

Nakon pričesti, predstavnici mladih i starijih izrazili su zahvalu našem dosadašnjem župniku, vlč. Stjepanu Bradici te mu uručili prigodne poklone, a u zahvali su se osvrnuli ponajviše na one teške trenutke kad smo bili prisiljeni otići iz župe. U tim najtežim, beznadnim trenucima, vlč. pruža sakramente, pomaže te se na kraju uz Božju pomoć, ali i pomoć sv. Josipa vraćamo doma u novoizgrađenu crkvu. Prisjetili smo  se i njegovih riječi na samom početku svećeničke službe: “Odraditi ću godinu, a onda zbogom Lasinja!”  Tada nije niti slutio da su Božji planovi drugačiji. Ne smijemo zaboraviti niti mlade kojima je bio potpora, ali i prijatelj kod mnogih susreta. Na kraju smo ga zamolili da moli za nas i naš župu, a nagrada za njegovu molitvu  biti  će vječni život u nebu.

Našem novom župniku iskazali smo dobrodošlicu riječima iz 118. psalma : “Blagoslovljen koji dolazi u Ime Gospodnje, blagoslivljamo vas iz Doma Gospodnjega.” Ukazali smo na potrebu konstantnog vodstva i brige duhovnih pastira za potrebe nas i naše župe te da mu Gospodin podari snagu, volju i strpljenje. Posebne poklone uručio je sadašnji načelnik, ali i bivši načelnik te jedna starija gospođa.

Svećenici su se zahvalili na riječima te je misno slavlje završeno pjesmom ” Krist na žalu”.

Vrijedne ruke naših župljana pripremile su prigodan ručak i spremile kolače, a tamburaši su pjesmama uveseljavali okupljene. Pripremljene su i torte za našeg dosadašnjeg, ali i novog župnika.

 

Župna crkva i kapela u Lijevom Sredičkom

Slike prikazuju župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice Mučenika u Lasinji i kapelu u Lijevom Sredičkom. Slikano je u novogodišnje doba, a fotografije nam je poslao župljanin Ivan Petanjek.

 

Osnivanje Kurije Marijine Legije u Lasinji 10.6.2017.

U subotu, 10. lipnja 2017. osnovana je Kurija Marijine Legije u Lasinji. Tom prigodom održana je sveta misa koju je predvodio vlč. Franjo Ćuk u suslavlju s domaćim župnikom vlč. Stjepanom Bradicom. Slavlje je uzveličao župni crkveni zbor s voditeljicom s. Zvonimirom Čeh. Nakon mise svi su se uputili prema dvorani na zajedničko druženje uz prigodnu okrjepu.

Cvjetno uređenje naše crkve, Duhovi

U subotu ,13. svibnja 2017., u  župi Lasinja, biskup Vlado Košić u suslavlju sa svećenicima Pokupsko – vukomeričkog dekanata ,podijelio je sakrament svete potvrde. Nadamo se će krizmanici ohrabreni  sakramentom kršćanske zrelosti odgovorno i ponosno svjedočiti svoju vjeru kako riječima, tako i djelima.

Tjedan dana poslije, u nedjelju, 21. svibnja, mali broj prvopričesnika primio je Prvu Svetu Pričest. U pripremi za taj sakramenat imali su redoviti vjeronauk, a dan prije Prve Svete Pričesti i sakrament svete Ispovijedi.

Blagdan Duhova proslavljen je u nedjelju 4. lipnja. Na taj dan slavimo silazak Duha Svetoga na apostole, a slavimo ga 50 dana nakon Uskrsa što označava kraj uskrsnog vremena.

Na slikama možete vidjeti cvjetno uređenje naše crkve na dan Svete potvrde, Prve Svete Pričesti,  Sv. Florijana  i slike s blagdana Duhova.

 

Mladi župe Lasinja na SHKM Vukovar 2017

  Pod geslom: „Krist, nada naša“ održao se deseti susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Na tom susretu sudjelovali su mladi iz naše župe. Potaknuti voljom i potrebom za zajedništvom počeli su se prijavljivati za sudjelovanje na susretu. Nakon završenih prijava, započeli smo s katehezama na kojima su mladi aktivno sudjelovali razgovarajući o temama vezanim uz prijateljstvo, brak i obitelj, duhovna i tjelesna djela milosrđa, ali i o samom Vukovaru kao mjestu kojemu treba pristupiti na poseban način.

  Naše putovanje započelo je 29. travnja ujutro okupljanjem u centru Lasinje. na licima mladih mogla se iščitati posebna radost i raspoloženje. Tako otvorenog srca i duše krenuli smo prema Sikirevcima, našoj prvoj postaji prije Vukovara. Ispraćeni lasinjskim suncem, dočekalo nas je kišno slavonsko nebo, no radost i dobro raspoloženje i dalje su bili prisutni. U Sikirevcima su nas dočekali njihovi volonteri i župnik koji su nas uputili do škole u kojoj smo bili smješteni. Za vrijeme našeg boravka u školi domaćini su se pobrinuli da nam ništa ne nedostaje. Program u župi krenuo je zajedničkom molitvom i pjesmom te predstavljanjem župa smještenih u Sikirevce. Kratkim izlaganjem i prigodnim poklonom, našu župu predstavile su Gabrijela i Mihaela. Sve župe su se predstavile, a svi sudionici, podijeljeni u grupe, odradili su grupni rad analizirajući odlomak iz Prve poslanice Timoteju iz koje je i proizašlo geslo susreta. Uslijedile su igre na otvorenom, pjesma i ples i večera u zgradi općine koju su pripremili lokalni lovci i vatrogasci. Svi mladi sudjelovali su na klanjanju u župnoj crkvi gdje je bila prigoda i za sakrament  pomirenja. Ulazeći u crkvu, svaki sudionik dobio je jednu svjećicu i papirić na koji smo ispisali svoje strahove i zajedno ih prinijeli Kristu na oltar. Pomalo umorni, ali ispunjeni jedva smo dočekali povratak u školu na spavanje.

  Nedjelja ujutro, 30. travnja središnji je dio susreta. Smjestili smo se u naše autobuse i krenuli u Vukovar. Približavajući se gradu, sve više se osjećalo da je susret blizu, da ćemo uskoro biti svjedoci nade i zajedništva u gradu koji je zasluženo dobio priliku vidjeti kolone mladih koji donose i pronose nadu, vjeru i ljubav prema Bogu i Domovini, koji ne nose maskirne boje i koji idu u miru i s jednim ciljem: pokazati kako je Krist iznad svih i kako je u njemu polog nade. okupljeni u perivoju dvorca Eltz, sudjelovali smo na misnom slavlju koje je predvodio đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić. U svojoj propovijedi istaknuo je kako se mladi danas nalaze u beznađu zbog raznih problema koji ih muče; nezaposlenost, nerazumijevanje, razočarenje i mnogi drugi aktualni problemi. Njegova poruka nama je da svoje nade ne polažemo u ljude jer su oni izvor razočarenja nego da svoje nade polažemo u Krista koji je jedini uvijek prisutan i koji nas nikada neće iznevjeriti. Ohrabreni riječima i porukama nade, prošetali smo Vukovarom, upoznavali njegove posebnosti i tako dočekali završni koncert nakon kojeg smo se uputili u Lasinju.

  Ovo je bio još jedan susret koji je dokaz Kristove veličine i njegove ljubavi za svakog čovjeka, osobito za mlade koji su nosioci i svjedoci nade, vjere i ljubavi utemeljene u Kristovoj smrti i  uskrsnuću. Do sljedećeg susreta u Zagrebu neka nas plodovi ovoga susreta obogate i potiču nas da se ne prestanemo nadati i budemo odvažni svjedoci svoje vjere, nade i ljubavi.

 

Lucija Potesak

Vatrogasci-straža na Božjem grobu

I ove godine vatrogasci su se izmjenjivali kod straže na Božjem grobu od Velikog Petka popodne do mise na Veliku Subotu. Inače,ta se straža održava kao  spomen  na događaj kada su stražari čuvali Isusov grob kako ga ne bi “ukrali” učenici i rekli da je uskrsnuo. Vatrogasci su se danonoćno izmjenjivali u svojim odorama, a vjernici su se dolazili moliti za to vrijeme.

Vatrogasni križni put

Na Žalosni petak, 7.4.2017. u 19 sati održan je križni put kojeg su predvodili vatrogasci DVD-a Lasinja. Ove godine je 10 godina otkako oni predvode križni put na Žalosni petak.

Uz križni put rado se odazivaju i straži na Božjem grobu.

Župni križni put – 11.3.2017.

U ovim korizmenim danima spominjemo se Isusove muke i trpljenja kroz molitvu, čitanje Svetog Pisma, a napose preko križnog puta. I ove godine župljani su se odvažili propješačiti kroz našu župu zaustavljajući se u pojedinim zaseocima kao postajama križnog puta kako bi bili uz Isusa kao  oni koji Ga ljube. Ovo je trinaesta godina  kako je prvi put uveden križni put u našu župu. Prva postaja bila je u zaseoku Orečići s početkom u 8 sati, a zadnja u Lijevom Sredičkom oko 18 sati. Tijekom križnog puta molila su se otajstva krunice, pjevalo se, ali  i ugodno družilo, a na pojednim postajama bilo je ponešto i za okrjepu. Oni koji su propješačili cijeli križni put zacijelo su vidno umorni, ali to je ništa u usporedbi s onim  što je Isus pretrpio za nas i naše grijehe pa se zato uz Božju pomoć i snagu vidimo i iduće godine u još većem broju!

Gospa Lurdska – 11.2.2017.

Davne 1858. godine, točnije 11.2., Majka Božja ukazala se djevojčici, danas svetici, Bernardici Soubirous u mjestu Lurd (Francuska). Predstavila joj se kao “Bezgrješno Začeće” i na mjestu ukazanja otvorila izvor gdje je kasnije i podignuta crkva. Taj dan nazvan je Svjetskim danom bolesnika, kada svi koji se osjećaju bolesnima, mogu primiti pomazanje.

U našoj župi misa je započela u 12 sati, a na kraju mise vlč. Stjepan Bradica i vlč. Stjepan Račić podijeli su pomazanje.

Dan prije toga proslavili smo i blaženog Alojzija Stepinca čiji se spomenik, točnije sjećanje na njegov posjet Lasinji, nalazi ispred crkve.

Sveti Stjepan – 26.12.2016.

Posebna proslava je u našoj župi na blagdan svetog Stjepana prvomučenika, odnosno dan nakon Božića kada se kroz misu, igrokaz, recitaciju i pjesme proslavi imendan našeg župnika vlč. Stjepana Bradice i vlč. Stjepana Račića. Pjevači su otpjevali prigodnu pjesmu, a dio pjesme prenosimo i ovim putem : “Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!” (Br 6,26) 

Sretan i blagoslovljen Božić!

 

Proslava sv. Nikole

Ove godine sveti Nikola je malo uranio u našu župu pa je tako došao dva dana ranije, na drugu nedjelju došašća, čemu su se naravno ponajviše veselila djeca. Nakon svete mise održan je prigodan igrokaz i recitacija, a potom je stigao i sveti Nikola u pratnji dvojice anđela. Sveti Nikola je malo propitao djecu te zaključio kako su i ove godine bili marljivi te zaslužili poklone. Nadamo se da će djeca i druge godine biti tako dobri kao i ove pa da nas sveti Nikola ponovno posjeti.

 

Božji grob

U suradnji sa s. Zvonimirom Čeh, vrijedne ruke naših mladih pomogle su pripremiti Božji grob!