Home » Novosti

Category Archives: Novosti

Raspored misa

Župna crkva:
Sveta krunica svakim danom u 18h
Sveta misa svakim danom u 18.30h
Sveta krunica nedjeljom u 8.30h
Sveta misa nedjeljom u 9h

Kapele:
Svake nedjelje sveta misa u 11h, svaki puta u drugoj kapeli: Lijevo Sredičko, Pokupski Gradec, Desni Štefanki, Crna Draga.

Samostan Kćeri Srca Isusova:
Sveta misa svakim danom u 9h
Blagoslov s Presvetim svakim danom u 16.30h
Sveta misa nedjeljom u 16.30h
Klanjanje nedjeljom od 9h do 16.30h

Blagoslov kipa svetog Stjepana u Lijevom Sredičkom

Sveti Stjepan je bio prvi kršćanski mučenik i jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Nakon Isusove smrti, propovijedajući o Isusovoj nauci, osuđen je za “bogohuljenje” te potom i kamenovan. Postao je prvi mučenik jer je prvi prolio krv za Krista predbacujući Židovima što su progonili proroke i ubili Krista. Sudbina mu je vrlo slična Isusovoj. Naime, njegove posljednje riječi su bile: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”, a njegova smrt još je više ujedinila prve kršćane da svjedoče da je Isus obećani Mesija. Zaštitinik je konja pa se na njegov dan blagoslivljaju konji u nekim krajevima.

Lijevo Sredičko ima 70 godina dugu tradiciju koja je počela blagoslovom konja. Stanovnici toga kraja bavili su se uzgojem konja pa im je od velike važnosti bio blagoslov. Kako bi se sjećali te tradicije, u kapelu u Lijevom Sredičkom  postavljen je kip svetog Stjepana koji je u nedjelju 28. siječnja blagoslovljen. Misno slavlje započelo je svetom misom u 11 sati koje je predvodio Prečasni vlč. Stjepan Bradica, bivši župnik te duhovni pomoćnik u samostanu Sestara Srca Isusova, koji je i imao prigodnu propovijed, u koncelebraciji s vlč. Dankom Bizjakom, domaćim župnikom. Na svečanosti su prisustvovale časne sestre te mali broj vjernika.

Kip svetog Stjepana u ovoj kapeli ostati će trajno sjećanje na nekadašnji život naših predaka i njihovu tradiciju. Na nama je hoćemo li te događaje prenositi budućim generacijama.

 

 

Nastupi župnog zbora

Župni zbor “Sveta Cecilija” nastupao je na dva božićna koncerta.

Prvi koncert održan je 16. prosinca 2017. godine pod nazivom “Narodil nam se Kralj Nebeski” pod organizacijom Kulturno umjetničkog društva “Antun Klasinc” iz Lasinje. Započeo je u 18 sati, a osim našeg zbora nastupali su KUD-ovi i  crkveni zbor susjedne župe, a završio je uručenjem zahvalnica te zajedničkim nastupom svih izvođača  koji su uz okupljene, uz pratnju tamburaša zapjevali pjesmu “Narodi nam se Kralj Nebeski”.  Za sve izvođače pripremljen je prigodni domjenak i druženje.

Drugi koncert održan je 29. prosinca 2017. godine u školskoj sportskoj dvorani u Pisarovini. To je 13. božićni koncert na koji se rado odaziva i naš zbor. Koncert je započeo u 19 sati, a na njemu je sudjelovalo mnogo izvođača koji su pjesmama i recitacijama uveseljavali prisutne. Kao i obično, koncert je završio zajedničkim nastupom svih izvođača uz pratnju tamburica i drugih instrumenata koji su zajedničkim snagama otpjevali pjesmu “Narodi nam se Kralj Nebeski”. Poslije koncerta svi izvođači pozvani su na domjenak i druženje.

Glazba na jedan poseban način uzdiže čovjekovu dušu prema Gospodinu pa je zato posebna čast nastupati pred ljudima i ujedno slaviti Gospodina. I za kraj citiramo poznatog pisca Hansa Christiana Andersena koji je rekao:

Gdje riječi ne vrijede, glazba progovara.” 

Božićna priredba 2017.

Na svetog Stjepana prvomučenika, 26. prosinca 2017., održana je božićna priredba u župnoj crkvi prije početka svete mise. Priredbu su pripremili mladi i djeca zajedno s voditeljicom s. Zvonimirom Čeh. Oni su nam prikazali kakve su muke prolazili Josip i Marija na dan Isusova rođenja, ali i radost  Božića kad se Spasitelj napokon rodio. Veliku pomoć u svemu tome imali su od anđela, pastira, ali i zvijezda. Priredba je završila pjesmama “Svim na zemlji” i  “Djetešce nam se rodilo”  kad su se pastiri i anđeli poklonili novorođenom Djetetu.

 

Uređivanje jaslica i kićenje borova

Tjedan dana prije Božića u našoj župi započele su pripreme za Božić.  Vrijedne ruke naših nekoliko župljana postavile su borove, uredile jaslice i okitile borove. Kako je to izgledalo najbolje  možete vidjeti sa slika.

Hvala svima na trudu i izdvojenom vremenu!

Proslava svetog Nikole 2017.

Na drugu nedjelju došašća, 10. prosinca 2017., u župu Lasinja je sa zakašnjenjem stigao sveti Nikola. Djeci omiljeni svetac stigao je na kraju svete mise  u pratnji svojih vjernih anđela i to ovaj put bez Krampusa jer smatra da su ove godine djeca bila dobra pa nisu zaslužila šibe.  Prije početka svete mise izveden je igrokaz „Anđelčići se uče svađati“  u kojem su nam anđeli na jedan šaljiv način prikazali kako nema koristi od svađanja i potaknuli nas na razmišljanje u ovom vremenu priprave za Božić. Po završetku svete mise stigao je i sveti Nikola kojem su vjeroučenici otpjevali pjesmu zajedno s voditeljicom s. Zvonimirom Čeh, a on im je poručio da i dalje idu redovito u crkvu, uče, budu dobri i marljivi kao što su i bili dosad te im je uručio male poklone skupa s domaćim župnikom vlč. Dankom Bizjakom.

Zahvaljujemo svetom Nikoli što nas je posjetio te se nadamo da će nas i dogodine posjetiti.

U nastavku možete pročitati kako je taj dan doživjela mlada župljanka, a ujedno i anđeo-glumac:

Napokon smo dočekali taj dan kad slavimo svetog Nikolu, zaštitnika  mornara, putnika, djece, ribara, pekara, zatvorenika, trgovaca i studenata. Pripremali smo se dugo i strpljivo kako bi ovo slavlje svetog Nikole bilo poučno i lijepo. Sveti Nikola nas daruje poklonima, a mi njemu na dar pjevamo, recitiramo i glumimo. Uz pratnju anđela sveti Nikola putuje i veseli djecu preko cijele zemlje pa se zato i mi moramo darivati, poštivati i voljeti jedni druge te dragog Boga. Ne smijemo se svađati niti mrziti, ne smijemo se tući niti ismijavati jedni druge. Ja kao dijete volim blagdan svetog Nikole zbog darivanja.

Danas smo se veselili što smo mogli sudjelovati u igrokazu, recitaciji i pjesmi za svetog Nikolu. Anđeli (Klara Vuksan, Noa Prigorac, Jakov Prigorac i Klara Zebić) su pratili svetog Nikolu i sudjelovali u igrokazu, prvopričesnici  su pjevali, a još neka djeca (Ana Braim, Pavao Vuksan, Luka Zebić) su recitirala..

 Klara Zebić

 

 

 

Zahvala dugogodišnjem župniku Stjepanu Bradici i dobrodošlica novom župniku Danku Bizjaku

Nakon 44 godine svećeničke službe u župi Lasinja, vlč. Stjepan Bradica je 27. kolovoza 2017. godine razriješen službe župnika u župi Lasinja i preuzeo službu duhovnika u samostanu Sestara Kćeri  Srca Isusova. Župu je preuzeo mladomisnik, vlč. Danko Bizjak.

Svečano misno slavlje započelo je procesijom u 11 sati, koje je predvodio mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije, a koji je ujedno i imenovao novog župnika, vlč. Danka Bizjaka, ali i zahvalio dosadašnjem  župniku , vlč. Stjepanu Bradici.

U koncelebraciji je zajedno s mons. Markom Cvitkušićem, vlč. Stjepanom Bradicom i vlč. Dankom Bizjakom  bio i vlč. Ivan Kljunić, dekan našeg dekanata. Poseban ugođaj misnom slavlju dao je crkveni zbor sa s. Zvonimirom koji je zajedno s tamburašima animirao svetu misu, kao i i nošnje koje su nosili pojedini vjernici, a simbol su našeg kraja. Uz svećenike su  na oltaru bili  i prvi ministranti vlč. Stjepana Bradice.

Nakon pričesti, predstavnici mladih i starijih izrazili su zahvalu našem dosadašnjem župniku, vlč. Stjepanu Bradici te mu uručili prigodne poklone, a u zahvali su se osvrnuli ponajviše na one teške trenutke kad smo bili prisiljeni otići iz župe. U tim najtežim, beznadnim trenucima, vlč. pruža sakramente, pomaže te se na kraju uz Božju pomoć, ali i pomoć sv. Josipa vraćamo doma u novoizgrađenu crkvu. Prisjetili smo  se i njegovih riječi na samom početku svećeničke službe: “Odraditi ću godinu, a onda zbogom Lasinja!”  Tada nije niti slutio da su Božji planovi drugačiji. Ne smijemo zaboraviti niti mlade kojima je bio potpora, ali i prijatelj kod mnogih susreta. Na kraju smo ga zamolili da moli za nas i naš župu, a nagrada za njegovu molitvu  biti  će vječni život u nebu.

Našem novom župniku iskazali smo dobrodošlicu riječima iz 118. psalma : “Blagoslovljen koji dolazi u Ime Gospodnje, blagoslivljamo vas iz Doma Gospodnjega.” Ukazali smo na potrebu konstantnog vodstva i brige duhovnih pastira za potrebe nas i naše župe te da mu Gospodin podari snagu, volju i strpljenje. Posebne poklone uručio je sadašnji načelnik, ali i bivši načelnik te jedna starija gospođa.

Svećenici su se zahvalili na riječima te je misno slavlje završeno pjesmom ” Krist na žalu”.

Vrijedne ruke naših župljana pripremile su prigodan ručak i spremile kolače, a tamburaši su pjesmama uveseljavali okupljene. Pripremljene su i torte za našeg dosadašnjeg, ali i novog župnika.

 

Župna crkva i kapela u Lijevom Sredičkom

Slike prikazuju župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice Mučenika u Lasinji i kapelu u Lijevom Sredičkom. Slikano je u novogodišnje doba, a fotografije nam je poslao župljanin Ivan Petanjek.

 

Osnivanje Kurije Marijine Legije u Lasinji 10.6.2017.

U subotu, 10. lipnja 2017. osnovana je Kurija Marijine Legije u Lasinji. Tom prigodom održana je sveta misa koju je predvodio vlč. Franjo Ćuk u suslavlju s domaćim župnikom vlč. Stjepanom Bradicom. Slavlje je uzveličao župni crkveni zbor s voditeljicom s. Zvonimirom Čeh. Nakon mise svi su se uputili prema dvorani na zajedničko druženje uz prigodnu okrjepu.

Cvjetno uređenje naše crkve, Duhovi

U subotu ,13. svibnja 2017., u  župi Lasinja, biskup Vlado Košić u suslavlju sa svećenicima Pokupsko – vukomeričkog dekanata ,podijelio je sakrament svete potvrde. Nadamo se će krizmanici ohrabreni  sakramentom kršćanske zrelosti odgovorno i ponosno svjedočiti svoju vjeru kako riječima, tako i djelima.

Tjedan dana poslije, u nedjelju, 21. svibnja, mali broj prvopričesnika primio je Prvu Svetu Pričest. U pripremi za taj sakramenat imali su redoviti vjeronauk, a dan prije Prve Svete Pričesti i sakrament svete Ispovijedi.

Blagdan Duhova proslavljen je u nedjelju 4. lipnja. Na taj dan slavimo silazak Duha Svetoga na apostole, a slavimo ga 50 dana nakon Uskrsa što označava kraj uskrsnog vremena.

Na slikama možete vidjeti cvjetno uređenje naše crkve na dan Svete potvrde, Prve Svete Pričesti,  Sv. Florijana  i slike s blagdana Duhova.

 

Mladi župe Lasinja na SHKM Vukovar 2017

  Pod geslom: „Krist, nada naša“ održao se deseti susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Na tom susretu sudjelovali su mladi iz naše župe. Potaknuti voljom i potrebom za zajedništvom počeli su se prijavljivati za sudjelovanje na susretu. Nakon završenih prijava, započeli smo s katehezama na kojima su mladi aktivno sudjelovali razgovarajući o temama vezanim uz prijateljstvo, brak i obitelj, duhovna i tjelesna djela milosrđa, ali i o samom Vukovaru kao mjestu kojemu treba pristupiti na poseban način.

  Naše putovanje započelo je 29. travnja ujutro okupljanjem u centru Lasinje. na licima mladih mogla se iščitati posebna radost i raspoloženje. Tako otvorenog srca i duše krenuli smo prema Sikirevcima, našoj prvoj postaji prije Vukovara. Ispraćeni lasinjskim suncem, dočekalo nas je kišno slavonsko nebo, no radost i dobro raspoloženje i dalje su bili prisutni. U Sikirevcima su nas dočekali njihovi volonteri i župnik koji su nas uputili do škole u kojoj smo bili smješteni. Za vrijeme našeg boravka u školi domaćini su se pobrinuli da nam ništa ne nedostaje. Program u župi krenuo je zajedničkom molitvom i pjesmom te predstavljanjem župa smještenih u Sikirevce. Kratkim izlaganjem i prigodnim poklonom, našu župu predstavile su Gabrijela i Mihaela. Sve župe su se predstavile, a svi sudionici, podijeljeni u grupe, odradili su grupni rad analizirajući odlomak iz Prve poslanice Timoteju iz koje je i proizašlo geslo susreta. Uslijedile su igre na otvorenom, pjesma i ples i večera u zgradi općine koju su pripremili lokalni lovci i vatrogasci. Svi mladi sudjelovali su na klanjanju u župnoj crkvi gdje je bila prigoda i za sakrament  pomirenja. Ulazeći u crkvu, svaki sudionik dobio je jednu svjećicu i papirić na koji smo ispisali svoje strahove i zajedno ih prinijeli Kristu na oltar. Pomalo umorni, ali ispunjeni jedva smo dočekali povratak u školu na spavanje.

  Nedjelja ujutro, 30. travnja središnji je dio susreta. Smjestili smo se u naše autobuse i krenuli u Vukovar. Približavajući se gradu, sve više se osjećalo da je susret blizu, da ćemo uskoro biti svjedoci nade i zajedništva u gradu koji je zasluženo dobio priliku vidjeti kolone mladih koji donose i pronose nadu, vjeru i ljubav prema Bogu i Domovini, koji ne nose maskirne boje i koji idu u miru i s jednim ciljem: pokazati kako je Krist iznad svih i kako je u njemu polog nade. okupljeni u perivoju dvorca Eltz, sudjelovali smo na misnom slavlju koje je predvodio đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić. U svojoj propovijedi istaknuo je kako se mladi danas nalaze u beznađu zbog raznih problema koji ih muče; nezaposlenost, nerazumijevanje, razočarenje i mnogi drugi aktualni problemi. Njegova poruka nama je da svoje nade ne polažemo u ljude jer su oni izvor razočarenja nego da svoje nade polažemo u Krista koji je jedini uvijek prisutan i koji nas nikada neće iznevjeriti. Ohrabreni riječima i porukama nade, prošetali smo Vukovarom, upoznavali njegove posebnosti i tako dočekali završni koncert nakon kojeg smo se uputili u Lasinju.

  Ovo je bio još jedan susret koji je dokaz Kristove veličine i njegove ljubavi za svakog čovjeka, osobito za mlade koji su nosioci i svjedoci nade, vjere i ljubavi utemeljene u Kristovoj smrti i  uskrsnuću. Do sljedećeg susreta u Zagrebu neka nas plodovi ovoga susreta obogate i potiču nas da se ne prestanemo nadati i budemo odvažni svjedoci svoje vjere, nade i ljubavi.

 

Lucija Potesak

Vatrogasci-straža na Božjem grobu

I ove godine vatrogasci su se izmjenjivali kod straže na Božjem grobu od Velikog Petka popodne do mise na Veliku Subotu. Inače,ta se straža održava kao  spomen  na događaj kada su stražari čuvali Isusov grob kako ga ne bi “ukrali” učenici i rekli da je uskrsnuo. Vatrogasci su se danonoćno izmjenjivali u svojim odorama, a vjernici su se dolazili moliti za to vrijeme.

Vatrogasni križni put

Na Žalosni petak, 7.4.2017. u 19 sati održan je križni put kojeg su predvodili vatrogasci DVD-a Lasinja. Ove godine je 10 godina otkako oni predvode križni put na Žalosni petak.

Uz križni put rado se odazivaju i straži na Božjem grobu.