Home » Riječ župnika » Korizma

Raspored misa

Župna crkva:
Sveta krunica svakim danom u 18h
Sveta misa svakim danom u 18.30h
Sveta krunica nedjeljom u 8.30h
Sveta misa nedjeljom u 9h

Kapele:
Svake nedjelje sveta misa u 11h, svaki puta u drugoj kapeli: Lijevo Sredičko, Pokupski Gradec, Desni Štefanki, Crna Draga.

Samostan Kćeri Srca Isusova:
Sveta misa svakim danom u 9h
Blagoslov s Presvetim svakim danom u 16.30h
Sveta misa nedjeljom u 16.30h
Klanjanje nedjeljom od 9h do 16.30h

Korizma

Ulazimo u sveto korizmeno vrijeme. Korizmeni sveti dani vode nas k Isusu patniku. Pred nama pojavljuje se Kristov lik. Pilat je pokazao na Isusa „ Evo čovjeka“. Bogočovjek koji je poljupcem izdan, za izdajicu Judu vrijedio je 30 srebrnika, osuđen , napušten, popljuvan, izbičevan i trnjem okrunjen, vezanih ruku, obučen u luđačku haljinu. Takav se pojavio pred svjetinom koja je vikala, raspni ga, raspni.
Štite kriminalca Barabu a onaj koji je pred njihovim očima utišavao oluju, koji gubave čisti a bolesniku kaže uzmi svoju postelju i hodi, koji hrani tisuće muškaraca, žene i djece s pet kruhova i s dvije ribe, koji uskrisava mrtve iz groba: Jairovu kćer, majci iz Naina vraća sina a Marti i Mariji brata Lazara koji je već četiri dana bio u grobu. Svijetom je prošao čineći dobro drugi su govorili nikada nam nitko nije tako govorio, a žena čije je srce dotaknuo možda samo sjenom viče :
Blago majci koja Te je rodila i prsima iz kojih si se hranio. Mudrost Božja sišla među ljude. Sveti Ivan bi rekao da je k svojima došao a oni ga nisu primili. Onoga kojeg su proroci navještali tisućljeća ga očekivale, koji nije ni trske prelomio polazi kroz svoj životni put da bi do Kalvarije mjesta umiranja došao sav izranjen i život završio na križu. Zadnji hod bio mu je Križni put. Bila potrebna pomoć Šimun Cirenac i pobožna žena Veronika. Te još drugi prizori s Kalvarije redaju se pred nama a napose onaj prizor kad ga desni razbojnik zamolio da ga se sjeti kad dođe u Kraljevstvo svoje. Već smrtno hrapavim glasom zbog gubitka Krvi – dehidrirao je , odgovara raskajanom razbojniku: „ Još danas ćeš biti samnom u raju „Položen u grob čeka uskrsno jutro. Kad je Marija sa ženama došla na grob, u grobu su vidjele anđela
koji ih začuđeno pitao: „što tražite živoga među mrtvima. Uskrsnuo je !„ Iznenadio Jeruzalem i stražare groba.
Na životnom putu sa željom ili bez nje, događaju nam se razni životni prizori najčešće onakvi kakve nam životne okolnosti donesu. Kakve će riječi Božja Mudrost reći o nama. Isus je zemljom prošao čineći dobro čak i na Križu. Korizma je vrijeme kad nam Crkva govori: „ Obratite se i vjerujte evanđelju“ Sjeti se čovječe da si prah i u njega ćeš se vratit.“ Da li ćeš na ovoj zemlji i na svom životnom putu tako živjeti i raditi da ti bude otkupljena duša? Imaš li hrabrosti Isusu i svom bližnjemu biti Veronika i Šimun Cirnenac? Da li si spreman neprijatelju oprostit poput Isusa razbojniku a od njega i Ti očekuješ oproštenje. Korizma traje četerdeset dana .Razmisli!
                                  Župnik: Stjepan Bradica