Home » Riječ župnika

Category Archives: Riječ župnika

Raspored misa

Župna crkva:
Sveta krunica svakim danom u 18h
Sveta misa svakim danom u 18.30h
Sveta krunica nedjeljom u 8.30h
Sveta misa nedjeljom u 9h

Kapele:
Svake nedjelje sveta misa u 11h, svaki puta u drugoj kapeli: Lijevo Sredičko, Pokupski Gradec, Desni Štefanki, Crna Draga.

Samostan Kćeri Srca Isusova:
Sveta misa svakim danom u 9h
Blagoslov s Presvetim svakim danom u 16.30h
Sveta misa nedjeljom u 16.30h
Klanjanje nedjeljom od 9h do 16.30h

NAŠ TRADICIONALNI XIII. ŽUPNI KRIŽNI PUT

 U Godini obitelji kod svake postaje molimo i na sljedeće nakane              

                                   

PRVA POSTAJA: Isusa  osuđuju na smrt 

Pokaži mi Bože, put svoj, upravi me na pravi put poradi progonitelja mojih. Molimo za sve one koji su napustili Isusa koji je Put, Istina i Život, da se vrate u zagrljaj Kristu…..

DRUGA POSTAJA: Isus prima na se križ                                        Za one koji imaju kameno srce i tvrdu šiju za Boga i za ljude da ih Božja milost omekša……

TREĆA POSTAJA: Isus pada prvi put pod križem
Za roditelje koji svoju djecu ljube lažnom ljubavlju, koji su ih usmjerili na put grijeha i neodgovornosti, da shvate svoj promašaj i da počnu moliti za svoje i njihovo obraćenje.
 
ČETVRTA POSTAJA: Isus susreće svoju svetu Majku
Da roditelji i svi mi stariji shvatimo da mlade treba odgajati ne samo riječju nego i primjerom, jer primjeri potiču na dobro….
 
PETA POSTAJA: Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ
Život biraj. Ljubeći Jahvu Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz Njega da živiš ti i tvoje potomstvo, čitamo u sv. Pismu. Možeš izabrati život poštenje i svetosti a nažalost mnogi idu putem grijeha i pokvarenosti.
 
ŠESTA POSTAJA: Veronika pruža Isusu rubac
Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji! Molimo za one koji su iz lijenosti ili drugih razloga zanemarili dolazak na svetu misu, sakramente ispovijedi i pričesti.
 
SEDMA POSTAJA: Isus pada drugi put pod križem
Da svi mi po čijim je glavama potekla voda Krštenja uključimo se u spasenjsko poslanje Isusa Krista, molitvom, žrtvom i primjerom probudimo pozaspale duše na obraćenje.
 
OSMA POSTAJA: Isus tješi jeruzalemske žene
Da shvatimo, Bogu smo potrebni, darujmo mu svoje srce, svoja usta, ruka i noge, svoje oči. Uključimo se u akciju spasavanje besmrtnih duša. Ako si pomagao u spasenju tuđih duša i svoju ćeš dušu spasiti.
 
DEVETA POSTAJA: Isus pada treći put pod križem
Za naše prvopričesnike i svu djecu ove župe i podneblja da cijelog svoga života budu otvoreni poticajima Isusa Krista, da nikada ne izgube svoju prvu ljubav i vjeru u Isusa kojeg će primiti u sakramentu sv. Pričesti.
 
DESETA POSTAJA: Isusa svlače
Naši Krizmanici koji bi primanjem svete Potvrde trebali postati diplomirani Kršćani, svjedoci i suradnici Isusa Krista-neka s Kristom surađuju i ni pod koju cijenu neka se od njega ne udaljuju.
 
JEDANAESTA POSTAJA: Isusa pribijaju na križ
„Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu”Ovo je godina obitelji. Molimo da budu svjesne da su obitelji prva crkva u kojoj se drži vjeronauk, i poduka o vjeri. Da se svaka obitelj ne bogati samo materijalno nego i duhovno.
 
DVANAESTA POSTAJA: Isus umire na križu
Molimo i žrtvujmo se za našu mladost. Koji su ostali dobri i Bogu vjerni da takvi i ostanu a oni koji su povjerovali ocu laži Sotoni, da ih otmemo iz tog smrtonosnog zagrljaja i izliječimo od otrova kojeg oni nose u svojim mislima.
 
TRINAESTA POSTAJA: Isusa skidaju s križa
Na cijelom svijetu vlada nemir, kod pojedinaca, skupinama i narodima, toga ima i u našoj župi. Neka Isus i nama donese mir, ljubav, zajedništvo i neka ga ostavi u srcima našim.
 
ČETERNAESTA POSTAJA: Isusa polažu u grob
Isus je osuđen, svučen, pribijen na križ,, umire opraštajući svojim mučiteljima:“Oče oprosti im jer ne znaju što čine“! Po Isusovoj muci i uskrsnuću neka zavlada ljubav i sloga, neka nas podigne iz groba grijeha kao i svoga prijatelja Lazara.
               Autor: župnik Stjepan Bradica

  

Korizma

Ulazimo u sveto korizmeno vrijeme. Korizmeni sveti dani vode nas k Isusu patniku. Pred nama pojavljuje se Kristov lik. Pilat je pokazao na Isusa „ Evo čovjeka“. Bogočovjek koji je poljupcem izdan, za izdajicu Judu vrijedio je 30 srebrnika, osuđen , napušten, popljuvan, izbičevan i trnjem okrunjen, vezanih ruku, obučen u luđačku haljinu. Takav se pojavio pred svjetinom koja je vikala, raspni ga, raspni.
Štite kriminalca Barabu a onaj koji je pred njihovim očima utišavao oluju, koji gubave čisti a bolesniku kaže uzmi svoju postelju i hodi, koji hrani tisuće muškaraca, žene i djece s pet kruhova i s dvije ribe, koji uskrisava mrtve iz groba: Jairovu kćer, majci iz Naina vraća sina a Marti i Mariji brata Lazara koji je već četiri dana bio u grobu. Svijetom je prošao čineći dobro drugi su govorili nikada nam nitko nije tako govorio, a žena čije je srce dotaknuo možda samo sjenom viče :
Blago majci koja Te je rodila i prsima iz kojih si se hranio. Mudrost Božja sišla među ljude. Sveti Ivan bi rekao da je k svojima došao a oni ga nisu primili. Onoga kojeg su proroci navještali tisućljeća ga očekivale, koji nije ni trske prelomio polazi kroz svoj životni put da bi do Kalvarije mjesta umiranja došao sav izranjen i život završio na križu. Zadnji hod bio mu je Križni put. Bila potrebna pomoć Šimun Cirenac i pobožna žena Veronika. Te još drugi prizori s Kalvarije redaju se pred nama a napose onaj prizor kad ga desni razbojnik zamolio da ga se sjeti kad dođe u Kraljevstvo svoje. Već smrtno hrapavim glasom zbog gubitka Krvi – dehidrirao je , odgovara raskajanom razbojniku: „ Još danas ćeš biti samnom u raju „Položen u grob čeka uskrsno jutro. Kad je Marija sa ženama došla na grob, u grobu su vidjele anđela
koji ih začuđeno pitao: „što tražite živoga među mrtvima. Uskrsnuo je !„ Iznenadio Jeruzalem i stražare groba.
Na životnom putu sa željom ili bez nje, događaju nam se razni životni prizori najčešće onakvi kakve nam životne okolnosti donesu. Kakve će riječi Božja Mudrost reći o nama. Isus je zemljom prošao čineći dobro čak i na Križu. Korizma je vrijeme kad nam Crkva govori: „ Obratite se i vjerujte evanđelju“ Sjeti se čovječe da si prah i u njega ćeš se vratit.“ Da li ćeš na ovoj zemlji i na svom životnom putu tako živjeti i raditi da ti bude otkupljena duša? Imaš li hrabrosti Isusu i svom bližnjemu biti Veronika i Šimun Cirnenac? Da li si spreman neprijatelju oprostit poput Isusa razbojniku a od njega i Ti očekuješ oproštenje. Korizma traje četerdeset dana .Razmisli!
                                  Župnik: Stjepan Bradica