Home » Lasinjski sveci

Raspored misa

Župna crkva:
Sveta krunica svakim danom u 18h
Sveta misa svakim danom u 18.30h
Sveta krunica nedjeljom u 8.30h
Sveta misa nedjeljom u 9h

Kapele:
Svake nedjelje sveta misa u 11h, svaki puta u drugoj kapeli: Lijevo Sredičko, Pokupski Gradec, Desni Štefanki, Crna Draga.

Samostan Kćeri Srca Isusova:
Sveta misa svakim danom u 9h
Blagoslov s Presvetim svakim danom u 16.30h
Sveta misa nedjeljom u 16.30h
Klanjanje nedjeljom od 9h do 16.30h

Lasinjski sveci

Tijekom godine slavimo dva istoimena sveca: sv. Antuna Pustinjaka (17. siječnja) i sv. Antuna Padovanskog (13. lipnja) kome je i posvećena crkva.

Iznad njih je Marija – Majka Crkve, Kraljica mučenika, a taj naziv dobiva izgradnjom i posvetom nove crkve.  Mariju volimo, Mariju hvalimo molitvom, pjesmom, procesijom…

Najsvečanije se u župi slavi svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velika Gospa (15. kolovoza). S ponosom možemo reći da Lasinja postaje sve više proštenište u koje se na taj dan okupljaju brojni hodočasnici i iz ostalih susjednih župa, okolice Velike Gorice, pa sve do Zagreba. Taj dan djevojke u bijelim haljinama ili narodnim nošnjama dostojanstveno u procesiji nose urešen kip Majke Božje. Već tradicionalno pjevaju se litanije i ostale marijanske pjesme. Taj dan imamo poslije podne i pobožnost križnog puta, a lijepo izgrađene i uređene postaje nalaze se u prostoru oko spomenika i ostatka zidova porušene stare crkve.

Osim toga, također na svečani način slavimo i blagdan Gospe Žalosne (15. rujna) – Kraljice mučenika.

Spominjemo se i blagdana sljedećih blaženika i svetaca: bl. A. Stepinca, sv. Josipa, sv. Florijana, sv. Petra i Pavla, sv. Ilije, sv. Ane i sv. Elizabete.