Home » O župi

Raspored misa

Župna crkva:
Sveta krunica svakim danom u 18h
Sveta misa svakim danom u 18.30h
Sveta krunica nedjeljom u 8.30h
Sveta misa nedjeljom u 9h

Kapele:
Svake nedjelje sveta misa u 11h, svaki puta u drugoj kapeli: Lijevo Sredičko, Pokupski Gradec, Desni Štefanki, Crna Draga.

Samostan Kćeri Srca Isusova:
Sveta misa svakim danom u 9h
Blagoslov s Presvetim svakim danom u 16.30h
Sveta misa nedjeljom u 16.30h
Klanjanje nedjeljom od 9h do 16.30h

O župi

Župa Lasinja pripada Sisačkoj nadbiskupiji. Nalazi se na desnoj obali rijeke Kupe. Utemeljena je 1789. godine, a župna crkva sv. Antuna Padovanskog sagrađena je 1833. godine. 

Pastoralno osoblje

Pastoralno osoblje čine vlč. Stjepan Bradica – župnik, vlč. Stjepan Račić, koji je i preuzeo duhovno vodstvo sestara Kćeri Srca Isusova, te sestre milosrdnice: s. Zvonimira Čeh  i s. Bogumila Babić.

Pobožnosti u župi – duhovni rast

Godišnje euharistijsko klanjanje je 9. ožujka. Već se zna u koje vrijeme župljani pojedinih sela dolaze na klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Svakog četvrtka (tjedno) imamo klanjanje prije svete mise.

Korizma – pobožnost križnog puta: nedjeljom, utorkom i petkom. Načinimo raspored predmoljenja: djeca, mladići i djevojke, majke i očevi. Pohvalno je – svi žele sudjelovati. Prije nekoliko godina uveli smo cjelodnevni župni križni put, tako da obuhvati sva sela, zaseoke, kapelice i raspela. Odaziv u pobožnom raspoloženju i međusobnom druženju je također pohvalan.

Na svibanjske i listopadske pobožnosti najviše se odazivaju djeca koja se otimaju za predmoljenje pojedinih desetica krunice i litanija, a djeci se pridružuju i svi oni koji nisu spriječeni nekim važnim poslovima.

Prvi petak – za taj dan mnoga djeca i odrasli pripremaju se sakramentom ispovijedi da bi mogli čiste duše sudjelovati u svetoj misi i pričesti, te na taj način proslaviti Srce Isusovo – izvor prave ljubavi za nas grješne ljude.

Prva subota, također je dan kada se okupljamo na molitvu za svećenička i redovnička zvanja, a to činimo i svakodnevnom kratkom molitvom nakon svete pričesti: “Euharistijsko Srce Isusovo, uzore svećeničkog srca, pošalji nam svetih svećenika, redovnika i redovnica, osobito iz naše župe.” Ovo mjesto zaista je duhovna oaza, jer iz njega potječu svećenička i redovnička zvanja: četiri svećenika i četiri redovnice.

Aktivnosti u župi

U klauzurnom samostanu Kćeri Srca Isusova svakim danom je sveta misa ujutro, a u župnoj crkvi uvečer.

Nedjeljom svete mise su veoma posjećene. U župi imamo dječji zbor “Marijina djeca”, koji sudjeluje u mnogim župskim svečanostima, zatim zbor mladih i odraslih “Sveta Cecilija”, koji pjeva nedjeljom i blagdanima. No, kako su svi Lasinjani glazbeno nadareni, zapravo, u crkvi pjesmom Boga slavi sav puk.

Također je važno spomenuti angažiranost članova Caritasa. Uvijek su raspoloživi za ljubav i dobro prema bližnjima.

Župniku u mnogim važnim poslovima i pitanjima pomaže pastoralno i ekonomsko vijeće.

U župi aktivno djeluju i naši vatrogasci – od Velikog petka na Veliku subotu izmjenjuju se u počasnoj straži kod Božjeg groba; obilježava se blagdan sv. Florijana, a ove godine za Božić pobrinuli su se da i u našu crkvu uđe betlehemsko svjetlo.

Župu molitvom prati grupa moliteljica “Marijina legija” – svake nedjelje okuplja ih molitva, razmatranje i razgovor. Vjernici svake godine hodočaste u Mariju Bistricu i na Trsat, a mnogi su posjetili Lurd i Fatimu. U župi postoji i tamburaški sastav mladih, koji za veće svetkovine i razne prigode sviranjem uveliča slavlja.

Bitno je istaknuti da sva djeca pohađaju školski, te župski vjeronauk, a postoji i vjeronauk za mlade, na koji se oni rado odazivaju. Mjesečno izlazi i župni pastoralni listić “Lasinjska oaza”, u kojem mladi rado sudjeluju.

 

Župa Lasinja – Sv. Antun Padovanski i BDM Kraljica mučenika
Trg hrvatskih branitelja 9
47206 Lasinja
Telefon: 047/884 277

e-mail: zupa.lasinja@ka.t-com.hr