Home » Fotogalerije » Blagoslov kipa svetog Stjepana u Lijevom Sredičkom

Raspored misa

Župna crkva:
Sveta krunica svakim danom u 18h
Sveta misa svakim danom u 18.30h
Sveta krunica nedjeljom u 8.30h
Sveta misa nedjeljom u 9h

Kapele:
Svake nedjelje sveta misa u 11h, svaki puta u drugoj kapeli: Lijevo Sredičko, Pokupski Gradec, Desni Štefanki, Crna Draga.

Samostan Kćeri Srca Isusova:
Sveta misa svakim danom u 9h
Blagoslov s Presvetim svakim danom u 16.30h
Sveta misa nedjeljom u 16.30h
Klanjanje nedjeljom od 9h do 16.30h

Blagoslov kipa svetog Stjepana u Lijevom Sredičkom

Sveti Stjepan je bio prvi kršćanski mučenik i jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Nakon Isusove smrti, propovijedajući o Isusovoj nauci, osuđen je za “bogohuljenje” te potom i kamenovan. Postao je prvi mučenik jer je prvi prolio krv za Krista predbacujući Židovima što su progonili proroke i ubili Krista. Sudbina mu je vrlo slična Isusovoj. Naime, njegove posljednje riječi su bile: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”, a njegova smrt još je više ujedinila prve kršćane da svjedoče da je Isus obećani Mesija. Zaštitinik je konja pa se na njegov dan blagoslivljaju konji u nekim krajevima.

Lijevo Sredičko ima 70 godina dugu tradiciju koja je počela blagoslovom konja. Stanovnici toga kraja bavili su se uzgojem konja pa im je od velike važnosti bio blagoslov. Kako bi se sjećali te tradicije, u kapelu u Lijevom Sredičkom  postavljen je kip svetog Stjepana koji je u nedjelju 28. siječnja blagoslovljen. Misno slavlje započelo je svetom misom u 11 sati koje je predvodio Prečasni vlč. Stjepan Bradica, bivši župnik te duhovni pomoćnik u samostanu Sestara Srca Isusova, koji je i imao prigodnu propovijed, u koncelebraciji s vlč. Dankom Bizjakom, domaćim župnikom. Na svečanosti su prisustvovale časne sestre te mali broj vjernika.

Kip svetog Stjepana u ovoj kapeli ostati će trajno sjećanje na nekadašnji život naših predaka i njihovu tradiciju. Na nama je hoćemo li te događaje prenositi budućim generacijama.