Home » Fotogalerije » Zahvala biskupa Vlade Košića Prečasnom Stjepanu Bradici

Raspored misa

Župna crkva:
Sveta krunica svakim danom u 18h
Sveta misa svakim danom u 18.30h
Sveta krunica nedjeljom u 8.30h
Sveta misa nedjeljom u 9h

Kapele:
Svake nedjelje sveta misa u 11h, svaki puta u drugoj kapeli: Lijevo Sredičko, Pokupski Gradec, Desni Štefanki, Crna Draga.

Samostan Kćeri Srca Isusova:
Sveta misa svakim danom u 9h
Blagoslov s Presvetim svakim danom u 16.30h
Sveta misa nedjeljom u 16.30h
Klanjanje nedjeljom od 9h do 16.30h

Zahvala biskupa Vlade Košića Prečasnom Stjepanu Bradici

Nakon četrdeset i pet godina u župi Lasinja, vlč. Stjepan Bradica odlazi u zasluženu mirovinu. U zahvalu za njegovu dugogodišnju službu, na treću korizmenu nedjelju, 4. ožujka 2018. godine, sisački biskup Vlado Košić u suslavlju s vlč. Ivicom Mađerom (župnik u Glini), vlč. Josipom Malkovićem (župnik u Pisarovinskoj Jamnici), vlč. Franjom Ćukom (župnik u Kupčini),đakonom Željkom Kovačevićem i domaćim župnikom Dankom Bizjakom, predvodio je svečano misno slavlje u 11 sati.

Biskup se na početku propovijedi osvrnuo na Prvo čitanje (Izl 20, 1-17) koje govori o deset Božjih zapovijedi. Prva ploča Božjih zapovijedi opisuje odnos čovjeka prema Bogu. Te su zapovijedi temelj i polazište za drugu ploču u kojoj nam Bog daje zapovijedi kako se ophoditi prema bližnjemu. Nadalje, govoreći o pročitanom Evanđelju po Ivanu (Iv 2, 13-25) , govori kako smo mi kršćani skloni cjenkanju s Bogom. Tražimo od Boga da nam pomogne za uspjeh  na ispitu ili u raznim drugim situacijama, a mi ćemo izmoliti primjerice Očenaš. Isus je ušavši u Hram, bičem rastjerao sve trgovce iz Hrama govoreći: “Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.“ Time im je dao do znanja da je Hram Božji svet i ne trpi cjenkanja.  Isus govori Židovima: „Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići .“  Isus je govorio o hramu svoga tijela, ali oni ga tad još nisu mogli shvatiti.

Na kraju svete mise mnogi su se zahvalili vlč. Bradici.

Đakon Željko u biskupovo ime izrekao je kratku zahvalu.

Željka Prigorac, kao predstavnica župne zajednice, podsjetila nas je kroz što smo sve kao zajednica prošli skupa s vlč. Bradicom od 1973. pa sve do danas. U svom se govoru osvrnula  na mali dio onoga što je velečasni napravio za našu župnu zajednicu. Najveći doprinos dao je time što je ostao s nama u najtežim trenucima kad smo prognani spašavali ljudske živote. U tim trenucima nas je bodrio, slušao, posebno naglašavajući da ne napuštamo vjeru u Boga. Jadranka Kosor nazvala ga je „svećenik na kotačima“  znajući koliko toga nesebično daje. Na kraju se u ime svih zahvalila na njegovoj dobroti, nesebičnom zalaganju, ali i zamolila  oprost za uvrede i nerazumijevanje.

Vlč.Bradica istaknuo je kako sve što je napravio nije njegovo djelo, već Božje. Smatra da je on Božji pijun kojega je Bog pomicao onako kakva je bila Njegova volja. Zahvalan je Bogu za jaku vjeru i što ga je Duh Sveti nadahnjivao. U župu je došao nepripremljen, ali uz božju pomoć i pomoć župljana, puno je toga naučio.

Kratko vrijeme vodio je susjednu župu Pisarovinsku Jamnicu pa su mu mladi ovom prilikom izrekli zahvalu i uručili mali poklon.

Svetu misu je animirao župni pjevački zbor „Sveta Cecilija“ sa s. Zvonimirom.

Nakon svete mise, vjernici su pozvani na druženje i kolače u dvoranu zajedno s biskupom i ostalim svećenicima.